cocoon, risk management, cpted, experts, audit, zetastichting veilig ontwerp en beheer advertentie
Dit is een advertentie

Zichtbaarheid

Naar de fietsenstalling is een goed verlichte route nodig, in het zicht van gebouwen.  De entree van de stalling moet ook goed verlicht zijn. Bij voorkeur kunnen fietsen dichtbij de entree van gebouwen worden gestald. Stallingen moeten transparant, overzichtelijk en goed verlicht zijn. Bij grotere stallingen, bijvoorbeeld op stations, is bewaking (sociale ogen) nodig, ook in de avonduren. Zie een filmpje over het ontwerp van de fietsenstalling bij het nieuwe station Rotterdam CS.

Eenduidigheid

Het moet duidelijk zijn van wie de fietsenstalling is en wie deze beheert. Als er in woonstraten geen privéstallingen zijn is het wellicht mogelijk om collectieve fietsenstallingen te maken en te laten beheren door bijvoorbeeld een ‘commissie’ van bewoners.

Toegankelijkheid

Of de stalling ook voor bromfietsen is bedoeld moet duidelijk worden gemaakt. Een stalling moet rekken hebben waaraan de fietsen kunnen worden vastgeketend. Indien de stalling afsluitbaar is, dan moeten toegangsdeuren zelfsluitend zijn en van binnenuit zonder sleutel te openen (vluchtdeur). De wanden en het dak mogen niet bereikbaar zijn en niet kwetsbaar voor brandstichting en vandalisme.

Aantrekkelijkheid

Fietswrakken moeten regelmatig worden verwijderd. In Fietsparkeur staan nadere eisen aan de inrichting en het beheer van fietsenstallingen.

Virtueel

Bekijk een voorbeeld in de virtuele wereld.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)