stichting veilig ontwerp en beheer advertentiecocoon, risk management, cpted, experts, audit, zeta
Dit is een advertentie

Zichtbaarheid

Posters en stickers in de openbare ruimte geven, net als graffiti, een verloederde indruk. Veel gemeenten bieden vrije plakplaatsen en -borden voor de aankondiging van evenementen en voorstellingen, goed zichtbaar geplaatst langs wegen en drukke plekken, waardoor ze een groot bereik hebben. Op legale plakplaatsen komt regelmatig kritiek van organisaties die geen kans krijgen door agressief (over)plakken door anderen.

Eenduidigheid

Legale plakplaatsen, afspraken en regels voor het gebruik (wel of niet commercieel) zijn de basis voor het aanpakken van wildplakken. In de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) moet zijn opgenomen dat de persoon of organisatie die op het affiche geadverteerd wordt aansprakelijk is (zowel plakker als opdrachtgever kunnen worden beboet). Gemeenten kunnen ook “het zich na zonsondergang met lijm en aanplakbiljetten op straat begeven” in hun APV als overtreding strafbaar stellen.

Toegankelijkheid

Plekken die als illegale plakplaats kunnen worden gebruikt afsluiten of eenvoudig afsluitbaar maken. Wildplakken kan worden tegengegaan door (klim)planten, roosters en ramen.

Aantrekkelijkheid

Plekken die als illegale plakplaats worden gebruikt, zoals blinde muren of nutskasten, door muurschildering, kunst of groen een vriendelijke uitstraling geven. Legale plakplaatsen die aantrekkelijk zijn vormgegeven vormen een positieve toevoeging aan de openbare ruimte.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)