stichting veilig ontwerp en beheer advertentiecocoon, risk management, cpted, experts, audit, zeta
Dit is een advertentie

Zichtbaarheid

Een sportaccommodaties ligt bij voorkeur niet buiten de bebouwde kom, in parken of mono-functionele gebieden met alleen dagfuncties (bijvoorbeeld een bedrijventerrein). Medegebruik door bijvoorbeeld scholen of buitenschoolse opvang vergroot de betrokkenheid en informeel toezicht. Personeel moet zichtbaar aanwezig zijn en op vaste tijden ingeroosterd, zodat ze sporters kennen en sporters het personeel kennen. Inkijk in kleedkamers en douches kan worden vermeden door schaamschotten of matglas. De toestellenberging moet zo open en overzichtelijk mogelijk.

Eenduidigheid

Bij toegang(en) kunnen eventuele gebruiksregels kenbaar worden gemaakt. Een consistente en duidelijke bewegwijzering is nodig. Plekken voor diverse doelgroepen kunnen als zodanig afgebakend en herkenbaar worden gemaakt.

Toegankelijkheid

Naar en van de sportaccommodatie zijn veilige fiets- en looproutes nodig (goed verlicht en in het zicht van woningen of weg). Er mogen geen ‘enge’ parkeerplaatsen zijn (uit het zicht, achter bosjes, slecht verlicht). Diverse leeftijdsgroepen worden bij voorkeur fysiek uit elkaar gehouden. Douches moeten afsluitbaar zijn, zo nodig in combinatie met open doucheruimtes. De toestellenberging moet ook van binnenuit te openen zijn.

Aantrekkelijkheid

Een verzorgde omgeving (schoon en goed beheer) en een mooi gebouw is aantrekkelijk. Kleedkamers en douches moeten regelmatig worden schoongemaakt. Daglicht in kleedkamers is aantrekkelijk. De verblijfsfunctie van bijvoorbeeld entreehal kan worden vergroot door zitjes, automaten, bar, etc.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)