stichting veilig ontwerp en beheer advertentie
Dit is een advertentie

Vooraf

Het Young CPTED Professionals netwerk brengt jonge experts rondom het thema Veilig Ontwerp en Beheer bij elkaar. In een serie interviews stellen we jonge experts voor aan het netwerk en geven we deze experts een platform om over hun studie, werk en interessante projecten te vertellen. Deze keer: Lotte Hendriks (student Security Management) over CPTED binnen security en het jongerenbestuur.

Vertel eens, wie ben je en waar ben je mee bezig?

In 2017 ben ik gestart met de opleiding Security Management. Mijn opleiding bestaat voor een groot deel uit security vakken zoals security & risicomanagement, internet security en security en beleid. Daarnaast krijgen we vakken zoals recht, systeemdenken en onderzoeksvaardigheden om meer achtergrondinformatie van ons vakgebied te krijgen. Tijdens mijn stage bij Cocoon Risk Management ben ik in aanraking gekomen met de SVOB. Ik ben mij meer gaan verdiepen in CPTED en de SVOB en ik heb een kleine bijdrage geleverd aan het congres Terreurbestendige Buitenruimten. Er is gevraagd of ik het leuk zou vinden om wat te betekenen in het jongerenbestuur. Dit zie ik als een mooie toevoeging aan mijn opleiding en deze uitdaging wil ik zeker aangaan.

CPTED in de praktijk: onderbelicht

CPTED is een onderbelicht onderwerp binnen onze opleiding, er wordt binnen de opleiding al snel gepraat over maatregelen nemen zoals het plaatsen van camera’s, hekwerken en dergelijke bij bedrijven. Het plaatsen en onderhouden van deze apparatuur heeft een groot kostenplaatje, vaak is het enigszins uit verhouding. Ik vind het interessant om daar het juiste evenwicht in te vinden. Een combinatie van security en CPTED is naar mijn mening een sterke en goedkope oplossing voor de meeste organisaties om ongewenst gedrag uit te sluiten. Daarnaast vind ik het een belangrijk aspect dat mensen zich prettiger en veiliger voelen in organisaties die gebruik maken van CPTED. Dat is wat je als organisatie wil, ongewenst gedrag uitsluiten en ervoor zorgen dat mensen zich prettiger en veiliger voelen.

Het is een goedkope beveiligingsmaatregel, met een groot rendement. Dat roept voor mij een aantal vragen op. Waarom kennen sommige organisaties CPTED niet? Waarom wordt er zo weinig aandacht aan CPTED geschonken binnen de opleiding?

Afsluiting

In de toekomst wil ik me graag inzetten, als onderdeel van het jongerenbestuur, om CPTED (meer) op de kaart te zetten, met name in het onderwijs. Uiteindelijk is de jeugd de toekomst en krijgen ze binnen het onderwijs de basiskennis mee om het werkveld in te gaan.

 

Meer weten? Lotte is te bereiken via l.hendriks@cocoon.nl

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)