stichting veilig ontwerp en beheer advertentie
Dit is een advertentie

Ruben Jonker

Het Young CPTED Professionals netwerk brengt jonge experts rondom het thema Veilig Ontwerp en Beheer bij elkaar. In een serie interviews stellen we jonge experts voor aan het netwerk en geven we deze experts een platform om over hun studie(achtergrond), werk en interessante projecten te vertellen. Deze keer: Ruben Jonker, omgevingspsycholoog bij de gemeente Amsterdam.

 

Vertel eens, wie ben je en waar ben je mee bezig?

Halverwege 2018 ben ik begonnen bij de gemeente Amsterdam als onderdeel van mijn afstudeerstage voor de studie Ruimtelijke Planning te Wageningen, waar ik mij vooral gericht heb op omgevingspsychologie en toerisme. Na mijn stage mocht  ik mijn werkzaamheden door blijven zetten en nu ben ik dus in dienst als omgevingspsycholoog. Dat wil zeggen dat ik mij bezig houd met hoe de omgeving waarin iemand zich bevindt van invloed is op het gedrag van mensen. Tegelijk is het minstens zo interessant om te kijken hoe de relatie andersom is; hoe het menselijk gedrag effect heeft op de openbare ruimte. Binnen dit kader doe ik onderzoek, maak ik gerichte analyses, verzin ik creatieve oplossingen en adviseer ik collega’s. En dat allemaal in het drukste gebied van Amsterdam, de binnenstad.

 

Hoe zie je CPTED terug in jouw werk?

Nu hebben we in de binnenstad van Amsterdam met vele vormen van gedrag te maken die we liever niet in het straatbeeld zien. Wildplassen, alcoholgebruik, drugsgebruik, schreeuwen en hier en daar vrijgezellenfeesten die je in de meest rare outfits voorbij ziet komen. Een veel gehoorde roep van de bewoners is dat er meer gehandhaafd moet worden. Handhaving is soms zeker nodig, vooral als er alcohol en/of drugs in het spel is, maar een nog betere oplossing zou zijn om de oorzaak van dit ongewenste gedrag aan te pakken, Crime Prevention Trough Environmental Design.

 

Wat ik merk is dat gedrag veel beter te sturen is als er geen sprake is van geboden en verboden. Daar hangt de stad al vol genoeg mee. Kleine ingrepen, die niet altijd direct hoeven op te vallen, kunnen minstens zo effectief zijn. Stoep tekeningen maken op plekken waar je geen fietsen wilt hebben, kleuren van de straatverlichting veranderen om de sfeer op straat aan te passen, tuinhekken plaatsen voor woonstegen waar je uitgaanspubliek liever niet door wil laten lopen, dit zijn enkele voorbeelden van gedragsbeïnvloeding die we al effectief toepassen om een bepaald gedrag af te leren of te stimuleren. Naar mijn mening is dit hoe we in (stedelijk) ontwerp meer en meer moeten gaan redeneren, gefocust op Crime Prevention.

 

Afsluiting

Dat kleine simpele ingrepen soms heel effectief kunnen zijn maakt mijn werk alleen maar leuk. Telkens weer op zoek gaan naar een werkende oplossing. Maatwerk, creativiteit en niet bang zijn om fouten te maken zijn hier onderdeel van. Want geloof me, voor elke effectieve oplossing zijn er altijd wel wat mislukte pogingen aan vooraf gegaan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)